40 dereceyi aşan sıcağa ve gelişen teknolojiye rağmen mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Kilis’te 28 yıldır sıcak demircilik yapan Mehmet Kemal Etçi, hem kavurucu sıcaklara hem de teknolojinin hızlı ilerleyişine rağmen mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. Ancak Etçi’ye göre, sıcak demircilik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

"Gündüz çalışmak neredeyse imkânsız"


Sıcak demirciliğin zorluğuna dikkat çeken Etçi, dövme işlemlerinin 900-1200 derece arasında gerçekleştiğini, yaz aylarında ise dışarıdaki sıcaklığın 40 dereceyi geçtiğini belirtiyor. “Sabah serinliğinde ya da ancak ikindi vaktinden sonra çalışabiliyoruz. Gündüz saatlerinde ocağın başında durmak mümkün değil. Acil bir iş olmadıkça başlamıyoruz,” diyor.

"Tek kişinin yapabileceği bir iş değil"


Bu işin ekip işi olduğunu vurgulayan Etçi, “Demiri ateşte kızarttıktan sonra dövme, kesme gibi işlemler yapılması gerekiyor. Birinin karşıdan çekiçle vurması şart. Yani tek başına bu işler yürümez” diyerek sıcak demirciliğin birlikte yapılması gerektiğini söylüyor. Kilis’te bu işi yapan sadece iki kişinin kaldığını dile getiriyor: “Bizden sonra bu meslek büyük ihtimalle tamamen bitecek.”

"Makine hızlı ama bizim el emeğimiz hâlâ değerli"


Teknolojinin el işçiliğini gölgede bıraktığını kabul eden Etçi, “Makine benim 1 saatte yaptığım işi 10 dakikada yapıyor. Ama makinelerin yapamadığı ince işleri biz hâlâ el emeğiyle sürdürüyoruz,” diye ekliyor.

"Bu meslek ne aç bırakır ne de tam doyurur"

Geçim açısından zorlayıcı olsa da, mesleğin helal ve onurlu bir iş olduğunu vurgulayan Etçi, “Aç bırakmaz ama tam da doyurmaz. Yine de alın teriyle kazanılıyor. Gençler bu gibi mesleklere sahip çıkmazsa kültürel mirasımızı kaybedeceğiz,” ifadelerini kullanıyor.

İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ