Kentteki sayılı antikacılardan biri olan Üzümbalı, geçmişin izlerini taşıyan ürünleri hem topluyor hem de satışa sunuyor. Ancak onun asıl amacı sadece ticaret değil; kültürel mirası genç kuşaklara aktarmak.
“Antikacılık bizim hem mesleğimiz hem de vergili işimiz,” diyen Üzümbalı, koleksiyonunda yer alan eşyaların tamamının geçmişte kullanılmış, orijinal ürünler olduğunun altını çiziyor. Yeni üretim hiçbir eşyanın koleksiyonlarına alınmadığını belirten Üzümbalı, “Günelerimizin, bidelerimizin kullandığı ürünleri topluyoruz. Yeni nesile bunları anlatıp kültürümüzü tanıtmak istiyoruz,” diyerek misyonunu özetliyor.

Üzümbalı’nın koleksiyonundaki en eski parçalar 1780’li yıllara kadar uzanıyor. 1800’lerin sonu ve 1900’lerin başına ait çeşitli objeler arasında, artık üretilmeyen sokular, değirmen taşları gibi ender bulunan parçalar dikkat çekiyor.

Antika meraklılarına da çağrıda bulunan Murat Üzümbalı, “Gelip görsünler, eskiyi yaşasınlar, nostaljiyi tatsınlar. Antikalar sadece eşya değil, birer hatıradır,” diyerek Kilis halkını ve şehir dışından gelen misafirleri dükkanına davet ediyor. Üzümbalı, sadece yerel değil, yurtdışından gelen ziyaretçilere de hizmet verdiklerini belirtiyor.

Kilis’in tarihine tanıklık eden antikalar arasında bir yolculuk yapmak isteyenler için Murat Üzümbalı’nın dükkânı, adeta geçmişe açılan bir kapı niteliğinde. Haber: İbrahim Güneş

---
Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için: