Kilis’in Polateli ilçesine bağlı Polatbey (eski Cercik) köyünde bulunan ve Milli Mücadele kahramanlarından Polat Paşa’nın ilk karargahı olarak bilinen tarihi Polat Paşa Konağı, kaderine terk edilmiş durumda. Yılların tahribatına direnen konak, ilgisizlik nedeniyle harabe haline geldi.
Milli Mücadele'nin önemli isimlerinden biri olan Polat Paşa, konağı bir dönem karargah olarak kullanmış, buradan Antep ve Maraş cephelerine gönüllü birlikler göndermişti. Fransız işgaline karşı verilen mücadelede önemli bir rol üstlenen Paşa’nın adı bugün Polateli ilçesi ve Polatbey köyüyle yaşatılmaya devam ederken, tarihi konağın korunamaması büyük üzüntü yaratıyor.
POLAT PAŞA KİMDİR?
1889 yılında Tokat’ın Niksar ilçesinde dünyaya gelen Polat Paşa, Harp Okulu'nu 1908 yılında bitirerek süvari teğmeni rütbesiyle orduya katıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Teşkilat-ı Mahsusa’da görev aldı, İran Azerbaycanı’nda Rus işgaline karşı gerilla savaşlarına katıldı.
Mütareke sonrası yüzbaşı rütbesiyle Sivas'ta Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle bir süvari birliği oluşturarak Güney Cephesi’nde görev aldı. Kilis, Maraş ve Antep yöresinde Kuvayı Milliye'nin öncülerinden biri oldu. Halk arasında "Polat Paşa" olarak anıldı.
Süvari albayı rütbesiyle emekli olan ve Ankara’da vefat eden Polat Paşa’nın hatırasını taşıyan bu tarihi konağın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması çağrısı, bölge halkı ve tarihseverler tarafından yineleniyor.
TARİHİ KONAĞA SAHİP ÇIKILMALI
Kültürel miras açısından büyük öneme sahip olan Polat Paşa Konağı’nın restore edilerek müze ya da kültür merkezi haline getirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Yöre halkı, konağın bugünkü durumunun hem tarihi hafızaya hem de Milli Mücadele ruhuna yakışmadığını belirtiyor. (İbrahim GÜNEŞ)