Kilisli Sebze Üreticileri Alarmda: “Ürünlerimiz Elde Kaldı, Sonumuz Vahim”

Kilis Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Canarslan, üreticilerin karşı karşıya olduğu derin ekonomik krizle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sebze üreticilerinin zararına çalıştığını belirten Canarslan, çiftçinin ayakta kalabilmesi için acil destek çağrısında bulundu.
“Çiftçi, üretici, özetle sebze üretimi yapan arkadaşlar zarar etmeye mahkûm şekilde devam ediyor” diyen Canarslan, üretimin sürdürülebilir olabilmesi için üreticinin para kazanması gerektiğine dikkat çekti. Ürettiği ürünü nakde çeviremeyen çiftçinin çaresizlik içinde olduğunu vurgulayan Canarslan, şöyle konuştu:
“Sulama, gübreleme, hasat gibi bütün üretim süreçlerini kendi imkânlarımızla yapmaya çalışıyoruz. Ancak sonumuz vahim. Bu yıl elimizde ürün kaldı. Maruldan maydanoza, tereden lokaya kadar tüm yeşillik çeşitlerinde ciddi zarar söz konusu.”
“Fiyatlar dibe vurdu, maliyetler tavan yaptı”
Geçen yıla göre üretim maliyetlerinin en az 3 kat arttığını söyleyen Canarslan, “Geçen yıl 100-120 liraya sattığımız bir kasa marulu, bu yıl 20-25 liraya bile satamıyoruz. İşçilik geçen yıl 300-400 liraydı, şimdi 800 liraya çıktı. Gübre fiyatları ikiye katlandı” dedi.
Canaslan, arz-talep dengesine uygun bir üretim modeli oluşturulması gerektiğini ifade ederek Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililere şu çağrıyı yaptı:
“Bu zararın bir an önce durdurulması gerekiyor. Üretim planlaması yapılmalı. Çiftçinin emeği, toprağın bereketi heba olmasın.”
Kilis’teki üreticilerin sesine kulak verilmesini isteyen Canarslan, son olarak şunları söyledi:
“Biz üretmek istiyoruz ama bu şartlarla değil. Desteklenmeyen çiftçi, üretime devam edemez. Bu sadece bizim değil, tüm ülkenin meselesidir.”Haber: İbrahim Güneş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...