Diş dolgusu, çürük, kırık, aşınma veya diş arası boşluklar gibi sorunları gidermek için yapılan bir tedavi yöntemi. Dt. Akduman, dolgu işleminin genellikle 30-60 dakika sürdüğünü, işlem sırasında lokal anestezi yapıldığı için hastanın ağrı hissetmediğini belirtti.
Dolgu işlemi sırasında önce çürük ya da zarar görmüş doku temizleniyor, ardından dişin yüzeyi pürüzlendirilip dolgu malzemesi yerleştiriliyor. Son olarak dolgu, özel bir ışıkla sertleştiriliyor ve cilalanıyor.
Dolgulu dişler neden tekrar çürür?
Dt. Akduman’a göre bunun başlıca nedenleri şunlar:
Kötü ağız temizliği
Düzenli diş kontrolünün ihmal edilmesi
Aşırı şekerli ve asitli gıda tüketimi
Bu durumlarda dolgunun kenarlarında sızıntı oluşabiliyor, zamanla altı boşalan dolgu düşebiliyor veya kırılabiliyor. Diş ipi kullanımı, özellikle dolgunun temas ettiği bölgelerde çok önemli.
Akduman, dolgu sonrasında bazen geçici hassasiyet görülebileceğini ama bunun genellikle birkaç gün içinde geçtiğini belirtti. Hassasiyetin uzun sürmesi veya ağrı olması durumunda bir diş hekimine başvurulması gerektiğini söyledi.
Ayrıca:
Hamileler için en uygun dolgu zamanı: İkinci trimester
Emziren anneler: Lokal anesteziyle yapılan dolgular emzirmeye engel değil
Son olarak, dolgunun ömrünün ağız bakımına bağlı olduğunu vurgulayan Akduman, “Her dolgu garanti değildir. Düzenli kontroller şart,” dedi.