{"vars": {"account": "AW-16975550791"},"triggers": {"trackPageview": {"on": "visible","request": "pageview"}}}

Boyun Fıtığı Olmamak için 5 Altın Kural

Bel ve kollarda ağrı, yürürken denge problemi, kolda uyuşma hissi...

SAĞLIK - 3 gün önce

Bu şikayetler, hareket kabiliyeti ve yaşam kalitesini sınırlayan boyun fıtığına işaret edebilir. Boyun fıtığına genellikle duruş bozukluları ve trafik kazası gibi bir travmalar sebep olur. Özellikle 30-40 yaş aralığında, sabit şekilde çalışmak durumunda olan ofis çalışanlarında bu hastalığın görülme oranı daha yüksektir.

Memorial Antalya Hastanesi Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Koldan vuran uyuşmalara dikkat!

Boyun fıtığı; boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi ve çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Kişiyi oldukça zorlayan bu rahatsızlık, en fazla koldan vuran uyuşmayla kendini göstermektedir. Ensede yaşanan ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, yürürken yaşanan dengesizlikler, kas ve ellerde kas gücünün azalması ise hastalığın diğer belirtilerindendir.

El ve kollarda his kaybı varsa…

Ayrıca boyunda kaslarla ilgili stres kaynaklı kas spazmları boyun ağrılarının % 70’ini oluşturmakta ve uzun vadede boyunda fıtık, boyun kemiklerinde kayma ve kireçlenmeye bağlı omurga kanalından daralmalara neden olmaktadırlar. Bu durum; kol ve ellerde kuvvet kaybı, uyuşukluk ve yürüme zorluğuna neden olabilir. Eğer sadece tek bir sinir etkilenmiş ise kolda, el ve parmaklara kadar vuran ağrı, sızlama, karıncalanma; eğer ciddi bir bası söz konusuyla kol ve ellerde kuvvet kaybı meydana gelir. Omurilik sıkışması durumundaysa bu şikayetlere ek olarak; ayaklarda karıncalanma, yanma, uyuşma, yürüme zorluğu idrar ve büyük abdesti kaçırma gibi şikayetler ortaya çıkar. Burada oluşan hasar, nadiren vücut tarafından onarılabilir ama genellikle uzun süreli veya kalıcı olur.

Fizik tedavi ve destek uygulamaları yetersiz kalabilir

Boyun fıtığı teşhisi konmuş hastaların yaklaşık % 85’i genellikle çok iyi bir fizik tedavi ve boyunluk kullanımı sayesinde tedavi olabilmektedir. Bu tedaviler yetersiz kaldığında cerrahi yönteme başvurulur. Günümüzde modern teknolojilerle gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde hastalar kısa sürede sağlığına kavuşabilmektedir.

Boyun fıtıklarında öncelikle başvurulan tedaviler bunlardır;

•            İlaç tedavileri
•            İstirahat
•            Fizik tedavi
•            Kilo düzenlemesi
•            Egzersiz planlaması
•            Yaşam tarzının değiştirilmesi

Aynı bölgeden ikinci fıtık riski sona eriyor

Boyun fıtığı ameliyatında, bu bölgenin ön kısmındaki iki kemik arasında kalan kıkırdağın tamamı ve sinire baskı yapan parça çıkartılır. Aradaki yüksekliği koruması için de bir destek materyali konulur. Böylece hastalığın aynı yerden ikinciye tekrar etme ihtimali ortadan kaldırılmaktadır. Buraya yerleştirilen destek materyali, vücuda uyumluluğu kanıtlanmış ve ömür boyu vücutta kalmaya dayanıklı bir maddedir. Yaklaşık 90 dakika süren ameliyat sonrasında hasta normal yaşantısına 15 gün sonra rahatlıkla dönebilmektedir.

Boyun fıtıklarına yapay boyun diski konfor sağlıyor

Yapay boyun diski; genç ve uygun hastalarda boyun hareketlerinin ve esnekliğinin korunması açışından tercih edilen bir yöntemdir. Uygulanması kolay ve vücuda uyumu son derece uygun bir yöntemdir. İşlem mikrodiskektomi işlemi sonrası 10-15 dk içinde tamamlanır. Yaklaşık 3 aylık süreç içinde vücuda tam olarak adapte olur. Özellikle üst seviye boyun fıtıklarında hareketin korunması açısından tercih edilebilir. Cerrahi tedavilerde başarı uygun hastaya, uygun zamanda ve doğru girişimin yapılması ile doğru orantılıdır. Son çare olarak cerrahi tedaviye gitmek veya son aşamaya gelinceye kadar beklemek mikrocerrahinin etkinliğini düşürmektedir. Ameliyat sonrası yapılan egzersizler ameliyat sonucunu desteklemektedir. Cerrahi tedavinin yanı sıra, kilo azaltılması, düzenli yapılan egzersiz programları, yaşantının yeniden düzenlenmesi, fizik tedavi iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Boyun sağlığınız için günlük yaşamda dikkat edilmesi gerekenler;

Masa başında çalışırken uzun süre boynunuzu eğik tutmayın. Bilgisayarınızı göz seviyenizde olacak şekilde konumlandırın ve klavyenizin yüksekliğini iyi ayarlayın. Yürürken dik olmaya özen gösterin. Boyun kaslarını güçlendirici egzersizler yapın. Haftada 3 gün 1’er saat yüzmeye çalışın.
Haber Merkezi
--------
Kilis’te Bir Dövizci Yaşamına Son Verdi [TIKLA]

Haftanın Öne Çıkanları

Kilis'te Ne Kadar Arap Ne Kadar Suriyeli Var?

2025-07-13 16:13 - GÜNDEM

Kilis'te bugün vefat edenler

2025-07-14 11:41 - YAŞAM

Mustafa Memiler Hayatını Kaybetti

2025-07-09 17:02 - YEREL

Kilis’te Bir Dövizci Yaşamına Son Verdi

2025-07-14 21:46 - ASAYİŞ

Kilis'te 5 Gün Boyunca Elektrik Olmayacak: Hangi İlçeler Etkilenecek?

2025-07-12 10:49 - GÜNDEM

Kilis'te balıklar telef oldu

2025-07-14 12:00 - YEREL

Şeyh Mansur'un İmamı Bizden Dertli Çıktı!

2025-07-11 15:55 - YEREL

Kilis’te “Öteki Yüz” Dizisinin Çekimlerine Başlandı

2025-07-12 11:25 - MAGAZİN

“Ürettikçe Batıyoruz!” Kilisli Çiftçilerin Feryadı

2025-07-12 11:34 - TARIM

Kilis'in Denize Kıyısı Var mı?

2025-07-12 10:55 - YAŞAM

İlgili Haberler

Yaz Aylarında Artan Göz Hastalıklarına Dikkat!

22:28 - SAĞLIK

Zayıflamak isteyenler bu besinleri tüketmeli

12:34 - SAĞLIK

Bakan açıkladı: 5 ilaç SGK geri ödeme kapsamına alındı

16:43 - SAĞLIK

Rahat nefes almanızın önündeki engel bu olabilir

14:17 - SAĞLIK

Kilis Devlet Hastanesi’nde KBRN farkındalık eğitimi

13:18 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kabine sonrası önemli açıklamalar

22:04 - POLİTİKA

Kilis'te üniversite öğrencilerinden Hanımeli Merkezinde anlamlı staj çalışması

21:54 - YEREL

Kilis’te Sıcak Hava Nedeniyle Çarşı Boş Kaldı

16:42 - YEREL

Kilisli futbolcu Cabbar Samancı’dan sitem

14:45 - SPOR

Kilis'te motosiklet tutkusu bitmiyor

14:22 - YEREL