Diyetisyen Zengin, bu besin gruplarını şu şekilde sıraladı: 1. Süt ve süt ürünleri 2. Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller 3. Ekmek ve tahıllar 4. Sebzeler 5. Meyveler
Her gruptan yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlıklı bir yemek tabağının oluşturulabileceğini belirten Zengin, kilo verme sürecinde ise hızlı kilo kaybının sağlıklı olmadığını vurguladı. Haftalık 2 ila 4 kilo arasında bir kaybın ideal olduğunu ifade eden Zengin, “Az ama sık beslenmek, haftada en az 5 gün 30 dakika orta şiddette egzersiz yapmak, sağlıklı kilo kontrolünü destekler,” dedi.
Kilis Mutfağında Sağlıklı Dokunuşlar
Kilis’in zengin mutfağına da değinen Diyetisyen Zengin, özellikle etin sık kullanıldığı yöresel yemeklerde pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çekti. “Kuyruk yağı, iç yağı ve tereyağı gibi doymuş yağların aşırı kullanımı sağlık açısından risk oluşturur. Bu nedenle pişirme esnasında sağlıklı yağ tercihlerine dikkat edilmelidir,” şeklinde konuştu.
Zengin, yağ yakımının desteklenmesi açısından günlük 1,5 ila 2 litre su tüketiminin de oldukça önemli olduğunu belirterek, su ihtiyacının idrar renginden anlaşılabileceğini söyledi: “Koyu renkli idrar, vücudun yeterince su almadığını gösterir.”
Kilis Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Beden Kitle İndeksi Takibi
Kilis Sağlıklı Hayat Merkezi olarak obeziteyle mücadele ettiklerini ifade eden Zengin, bireyleri beden kitle indeksine göre değerlendirdiklerini belirtti. Buna göre: • 18,5’in altı: Zayıf – Kilo alma programı uygulanıyor. • 18,5 - 24,9: Normal – Sağlıklı birey olarak kabul edilip dengeli beslenme önerileri sunuluyor. • 25 - 29,9: Hafif şişman – Değişim listeleri hazırlanarak takip ediliyor. • 30 ve üzeri: Obez – Aile hekimi tahlilleriyle birlikte kişiye özel diyet programları oluşturuluyor.
Zengin, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişiklikleri ile ideal kiloya ulaşmak ve bunu sürdürmek mümkündür. Herkese sağlıklı günler diliyorum.” Haber: İbrahim Güneş