Kilis’te Yaz Günlerinin Hafif Yemek ve Tatlısı

Metin MERCİMEK

 

“Artık sıcak günler başladı. Kilis’te sıcak günlerine girildiği zaman, yiyecek ve içecek seçiminde daha çok hafif ve sulu yemeklere yönelir insanlarımız. Hoşaflık kurutulmuş meyveler, susatmayacak gıdalar seçilmeye gayret edilir. Bu yemeklerden birincisi “Firikli Acur Dolması, ikincisi “Yoğurtlu Patlıcan Söğülmesi” gelmektedir. İçecekler ise “Meyan Kökü Şerbeti” tüketilir. Tatlıya gelince, gül suyu ile birlikte üzerine çeşitli renk ve desenler vererek süslenen “Kilis Haytalyası”, dünyanın en hafif ve en huzur verici tatlısı olarak bilinmektedir.”

 

Ali ALCELLAT 

İstanbul Kilis Vakfı Başkan Yardımcısı

Yaz günleri sofralarımızı süsleyen ve de lezzet veren birçok Kilis yemekleri ve tatlıları vardır. Bunlardan biri de “Firikli acur dolması”dır. Firikli Acur Dolmasını yapmak için Tüylü Acur’u Kilis’ten getirmek gerekiyor. Bu yemeklerin yanı sıra, içilmesi hoş olan hem de sindirimi kolaylaştıran Meyan Kökü Şerbeti de çok arzu edilen bir içecektir. Hele serinletici özelliğe sahip olan Kilis Haytalya’sının tadına doyum olmaz. Aslında bu ürünleri İstanbul’da Kilis Yöre Pazarlarında bulmak mümkün, ama başka yörelerden temin etmek imkânsızdır. 

Gerek Firikli Acur Dolması’nı gerek Yoğurtlu Patlıcan Söğülmesi’ni ve Kilis Haytalyası’nı artık tüm ülkemize tanıtma zamanı gelmiştir. İnşallah bu konuda yetkili merciler bu üç yemeğimizin coğrafi işareti için girişimlerini yapar ve Kilis’in sesini duyurmaya çalışırlar. 

Kilis’te çocukluk yıllarımızda, meyan kökü şerbeti satıcılarının sırtlarında şerbet tulumuyla çarşı, sokak demeden dolaştıklarını hala unutamadık. Özellikle ellerindeki bakır tasları birbirine vurarak, kendine özgü nağmeleriyle “Acem çayı geldi!”, “32 dişe trampet çaldırır” ve “Buz gibi şerbet yürekleri soğutur” sözleri hep ilgimizi çekerdi. Hele bu nağmeli sözlerle birlikte o bakır tasları birbirine vurarak bir tempo oluşturmaları ise, ayrı bir güzellik yaratırdı.

Ayrıca sofralarımızın ve yaz aylarının serinletici tatlısı ‘Kilis Haytalyası’nı da unutmamamız gerekir. Her ne kadar iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı Güllaç olsa da, Kilis Haytalyası’nın daha hafif olduğu bir gerçektir. Sade bir şekilde tüketilmesinin yanı sıra, çeşitli renk ve desenlerle süslendiği takdirde, hoş bir görünüm veren tatlı haline gelmektedir. Diğer bir özelliği de gül suyu ile birlikte hazırlanması nedeniyle, tüketim sırasında kendimizi huzurlu bir şekilde rahatlamış olarak hissederiz.

İşte yaz aylarının sıcak günlerini serin bir şekilde geçirmek istiyorsak, lezzetli Kilis Yöresi yemeklerinin (Firikli Acur Dolması, Yoğurtlu Patlıcan Söğülmesi, Kilis Haytalyası ve meyan kökü şerbeti) hafif yemek ve tatlıları sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir.