Kıymayın Zeytin Ağacımıza, Kıymayın Bu Kutsal Değerimize!

Metin MERCİMEK


İstanbul Kilis Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri olarak sağlık ve bolluğun simgesi olan Zeytin ağacının, son günlerde madencilik için, imar için, termik santral için, yollar için yerinden sökülmesini, yok edilmesini hiç bir şekilde kabul etmiyoruz. Bizler zeytin ağaçlarının içinde büyüdük ve beslenerek güçlü olduk. Şunu iyi bilmeliyiz ki, biz insanlara 100 yıl ömür veren Yaradan, zeytin ağacına neden bin yıl ömür vermiştir? Belki de kutsallığı ve önemi buradan ileri gelmektedir. Böylesi kutsal ağaçlara dokunmayalım, bilakis onları koruyalım.

Akdeniz ikliminde yetişen zeytin ağacı, en zorlu hava koşullarına dayanabilen bir özelliğe sahiptir. Zeytin ağacının bolluk ve bereket sembolü haline gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, sofralarımızdan eksik olmaması, diğeri ise şifa kaynağı olmasıdır. Bu değerlerinin anlamları kutsal kitaplara ve efsanelere dayanarak dillerden düşmemiştir. Aynı zamanda zeytin ağacı, tarih boyunca barışın, kutsallığın, bilgeliğin sembolü haline gelmiştir. Böyle üstün bir değere sahip olan zeytin ağacını yok etmek mümkün mü?

Bakınız Başkanımız Yaşar Aktürk bu konuda neler söylemiş hep birlikte görelim:

“Çocukluğumdan bu yana zeytin ağacından elde edilen zeytin ve zeytinyağı sofralarımızdan eksik olmamıştır. O, ekmeğimize katık olmuş, yaralarımızı iyileştirmiş, kuruyan dalları evimizi ısıtmış ve karanlık gecelerimizin ışığı olmuştur. Hele onun bir şifa kaynağı olduğunu saymakla bitiremeyiz. Her sabah uyandığımda severek içtiğim yarım fincan zeytinyağı hem  bana güç verir hem de güzel düşünmemi sağlar. İşte bu eşsiz değerlere sahip olan zeytin ağaçlarımızı yok etmek, zulümden başka bir şey olamaz. Bu itibarla kutsal bir değer taşıyan zeytin ağaçlarımızı koruyalım ve ona sahip çıkalım.”

 

Zeytin ağacının bir oksijen kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Temiz ve şifalı hava denildiği zaman, ilk aklımıza oksijeni bol temiz hava gelir. Zeytin ağacının bol olduğu Kilis’te, insanlar zeytin ağacının oksijen deposu yaydığını görmüş ve İskenderun Yarık Kaya’dan süzülerek gelen temiz Kalleş Havasının bir şifa kaynağı içerdiğini keşfetmiştir. Geçmiş yıllarda verem hastalığına yakalanan kişilerin, Kalleş Dağı zeytin ağaçları altında 40 gün yatarak iyileştikleri kayıtlara geçmiştir. İşte sağlık konusunda erişilmez yararlar sağlayan zeytin ağaçlarımızın yok olmasının önüne geçelim ve onu hep birlikte koruyalım. 

Bakınız Şair Yusuf Akça, “Bahtı Kara Zeytinim” isimli şiiriyle zeytin ağacının ne denli değer taşıdığını ve eşi bulunmayan bir cevher olduğunu anlamlı mısralarla ne güzel dile getirmiş. Şimdi bu şiiri hep birlikte görelim:

BAHTI KARA ZEYTİNİM

 

LEYLAK, YASEMEN ZEYTİN SOYUDUR

BİLİR MİSİN…

 

KALSİYUM, KLOR, KÜKÜRT, FOSFORU

VARDIR

BİLİR MİSİN…

 

ALTI BİN YIL ÖNCE KLİKYA OVASINDA

DAL VERMİŞTİR

BİLİR MİSİN…

 

SERVET, ŞÖHRET VE BARIŞIN SEMBOLÜDÜR

BİLİR MİSİN…

 

YARALARIN, BERELERİN

UMUT KAYNAĞIDIR

BİLİR MİSİN…

 

FAKİRİN, FUKARANIN

ETİDİR, SÜTÜDÜR

BİLİR MİSİN…

 

NE OLDUBİZE BÖYLE!!!

ZEYTİN BİR MADENDİR

NE SAN’I NE EŞİ BULUNUR

KIYMAYIN ZEYTİNİME…

YOKSA!!!

BARIŞA EL VERECEK

BAŞKA BİR DAL

BULAMAZSINIZ…

 

Yusuf AKÇA

 (05.03.2022)

 

Hayatımızın vazgeçilmezi olan zeytin ağacının, yüzyıllar öncesine bir göz attığımız zaman, zeytine ne denli önem verildiğini görmekteyiz. Özellikle Antik dönemde zeytin ağacının kesilmesinin cezası ölüm olarak uygulanmıştır. Günümüzde yaşayan sözde modern insanlar, binlerce yıl önce yaşayan insanlardan daha da geri oldukları bizleri düşündürmektedir. Her ne kadar 1939 yılında 3573 sayılı Kanun’la zeytin ağaçları koruma altına alınmış olsa da yine de ağaçlar kıyılmaya devam edilmektedir. 

 

 Mitolojide “Ölümsüz Ağaç” anlamına gelen ve bir çok kültürde bereketli bir yaşamın temsilcisi olarak kabul edilen zeytin ağacının, başta Vakfımız Başkanı Yaşar Aktürk olmak üzere Yönetim Kurulu Üyeleri olarak bizler, ağaçlarımızın yerinden sökülmesini, başka yerlere taşınmasını istemiyoruz. Şairimizin dile getirdiği gibi, “Kıymayın Zeytinimize”, “Kıymayın Bu Kutsal Değerimize”…

 

İstanbul Kilis Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri